Just poop it!

Ik merk aan mijzelf dat ik niet heel open durf te zijn op mijn eigen website. Ik weet niet waarom maar er is een blokkade. Misschien ben ik toch bang om echt te laten zien wat er allemaal in mijn leven gebeurd. Mijn lichaam. Ja, we poepen allemaal. Ja, we laten allemaal scheetjes. Ja, we hebben allemaal wel eens buikkramp. Zo hebben we allemaal ons eigen probleem. Maar mijn bedoeling van deze website is dat ik een kijkje geef in een leven van iemand die de ziekte van Crohn heeft. En soms maakt mij dit droevig. Ik vind het raar dat er niet veel bekend van is. Ja, een schijtziekte. Maar het is zoveel meer. Ik probeer niet een gesprek op gang te krijgen door op een verjaardag te zijn en zeggen: “Gefeliciteerd!, Hoe is het met je?, heb je vandaag wel gepoept?” Nee, dat wil ik niet veroorzaken omdat het gewoonweg niet hoeft. Maar, er mag wel meer begrip komen voor dit. Als iemand naar de WC gaat en eerlijk zegt “Ik moet poepen” dan ga je niet “ieuw” zeggen of “dat doe je toch niet hier?”. Nee, waar een wc is mag gepoept en geplast worden. Weet je waarom? Omdat het een wc is. Daarvoor zijn ze gemaakt! Je hoeft ook echt niet iemand aan te moedigen met “zet ‘m op he, spetter”. Nee, accepteer gewoon dat jij ook poept en dat de wc daarvoor is gemaakt. Schaam je niet als je op je werk bent, en je moet poepen. Ik doe het ook. Elke dag. Op mijn werk. Het liefst in de baas zijn tijd. Schijtend rijk worden. En ooit heeft iemand uitgerekend dat als je elke dag 10 minuten op de WC zit, je eind van het jaar een extra week vakantie hebt. Die je dan wel op de wc hebt doorgebracht maar hè, vakantie is vakantie. LIFE GOALS. Grapje. Niet netjes maar wel waar.

Het komt toch wanneer het komt en geloof me, altijd je ontlasting ophouden is ook niet goed voor je darmen en je kan later, als je het echt vaak doet, er serieus problemen mee krijgen. Je darmen kunnen scheuren, en als dat gebeurd dan ben je echt ver van huis. Alle pijn, alle ellende en voor wat? Omdat jij niet durft te poepen op de wc waar je werkt? Kom op, doe normaal. Het is het echt niet waard. Ik spreek uit ervaring. Ik heb een periode gehad, ik was 15 of 16 jaar, dat ik 1 keer in de 7 dagen naar de wc ging. Wat heb ik geschreeuwd op de wc. Wat een pijn en al dat persen om het uit mijn lichaam te krijgen. Mijn god. Ik was jong en schaamde om naar de wc te gaan. Vroeger klierde mijn broers mij als ik op de wc zat en dan zeiden ze : “Jezus, wat stink jij! Trek eens door! Ben je verrot van binnen? ” En dit heeft mij een wc angst opgeleverd. Daarom ging ik 1 keer in de 7 dagen naar de wc omdat ik me schaamde. De buikpijn en misselijkheid die ik hierdoor ervaarde was geen grap en is serieus. Dus leer je kinderen, familie, vrienden en collega’s om dit niet te zeggen. Ook niet als grapje. Daardoor creëer je schaamte en angst. Ik durf te wedden dat ik niet de enige ben. Maak iedereen bewust dat naar de wc gaan normaal is. Dat het iets is waar je niet voor hoeft te schamen. En once again, je hoeft het niet te verkondigen. Maar houdt het niet op. Iedereen heeft een wc. Iedereen plast. Iedereen poept. Iedereen stinkt.

Just poop it! En de blokkade is weg.

Ja, ik heb het echt gezegd!

Bedankt voor het lezen, dit keer geen wandelverhaal omdat ik niet heb gewandeld maar mocht jij je wandelavonturen willen delen op Instagram, gebruik dan #wandelendoetjegoed

Liefs,

Tanya

2 gedachten over “Just poop it!

 1. Hoi Tanya, inderdaad ja, er rust een groot taboe op. Knap van je dat je dat doorbroken hebt! Je bent niet vies of ordinair en het is geen ziekte om te bespotten of te kleineren. Dat is geen een ziekte trouwens. Het is een hele nare kwaal! Ik weet het. Je voelt je de hele dag slap, opgeblazen, een wee gevoel met golven van misselijkheid. En dan nog de buikpijn, het persen, de uren op de wc. Je weerstand gaat er ook van achteruit. Het is een rot ziekte! Ik heb een paar jaar geleden een heel jaar last gehad van niet naar de wc kunnen. Nadat er een heleboel poliepen zijn weggehaald ging het gelukkig weer goed. Ik ben nu iedere dag dankbaar dat ik geweest ben! Veel sterkte! Groet, Pauline

  Like

  1. Hoi Pauline,
   Leuk dat je het hebt gelezen. Er is te veel taboe hierover en ik probeer alleen maar mensen bewust te maken. Het is een rot ziekte en dat zal het blijven. En ik denk dat als de taboe meer verdwijnt, dat het ook allemaal wat makkelijker word.

   Jij ook veel sterkte en ik hoop dat je nooit meer zo’n jaar zal meemaken!

   Groetjes,
   Tanya

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s