10.000 stappen per dag

Wie mij op Instagram (@tanyadijkstra) volgt, weet dat ik bezig ben met elke dag minimaal 10.000 stappen te zetten. Ik deel filmpjes en foto’s dat ik buiten ben en een overzicht van mijn sporthorloge, zo nu en dan. Maar hoe begin je en waar is het goed voor?

Ik gebruik de Garmin Vivosport

Het is algemeen bekend dat als je fit/gezond wilt zijn en blijven, dat je elke dag 10.000 stappen moet zetten. Maar hoe doe je dat? Als je op loopafstand van je werk woont, is dit natuurlijk een mooi moment om lekker je schoenen aan te trekken en te gaan wandelen. Ja, je moet eerder van huis en misschien ook wel vroeger uit bed maar laten we eerlijk zijn, alles voor een goed gevoel en als bonus en wellicht een strakker lichaam. Maar wat als dat niet een mogelijkheid is en je hebt het druk met werken of thuis heb je kinderen waardoor je altijd op een schema leeft. Gebruik dan je lunchpauze als wandelmoment. 30 minuten naar buiten zodat je de rest van je werkdag op je kont kan zitten. In de 30 minuten dat je wandelt bereik je natuurlijk niet de 10.000 stappen maar aan de hand van de grote van je stap heb je toch 2.000 of 3.000 stappen extra gezet. Het is een goed begin! Ben jij iemand die vaak een mail stuurt naar een collega of bel je vaak? Dit is ook een goed moment om extra stappen te zetten. Loop eens vaker naar elkaar toe. Ook omdat het prettiger communiceert en mensen helpen je ook sneller. Het is dus een win-win situatie. Elke kleine beetjes helpen. Ook de paar stappen naar het koffiezetapparaat of naar de wc. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om in de avond een wandeling te maken van minstens 30 minuten. Ga samen omdat het gewoon gezelliger is maar alleen is ook geen straf hoor. Lekker oordopjes in en even muziek of een podcast luisteren waar je op dat moment graag wilt horen. Even je hoofd leeg maken. Momenteel maak ik al zoveel stappen op een dag, dat ik in de avond soms maar een klein rondje hoef te wandelen. Natuurlijk moet je kijken wat voor jou werkt, het moet geen obsessie worden! Als voor jou 8.000 stappen per dag haalbaar is, moet je dat blijven doen. Heel veel mensen en onderzoeken kunnen wel zeggen dat het beter voor je is en waarschijnlijk is dat het ook maar het moet wel haalbaar zijn. Dus kijk goed wat bij jou levenstijl past. Meestal in het weekend, samen met een vriendin, maak ik grotere wandelingen. Van een paar uren meestal. Heerlijk. We zoeken het bos op of een mooie omgeving en soms zoeken we op internet een mooie wandelroute. Er is genoeg te vinden op het internet en zo hoef je niet bij elk kruispunt of afslag een discussie te voeren welke kant je op wilt. Ik persoonlijk vind het altijd wel prettig om een vaste wandelroute te bewandelen. Je kan gewoon gaan. Je hoeft nergens meer aan te denken, gewoon de bordjes volgen. Genieten van de omgeving en lekker buiten zijn. Wat wil een mens nog meer?

Wandelen doet ik het liefst samen maar alleen wandelen kan ik ook waarderen. Mocht jij dit ook graag willen maar je denkt niemand in je omgeving te kennen die ook wil wandelen? Vraag het gewoon. Nodig iemand uit om mee te wandelen en ga anders alleen. Want je ook kan doen is zoeken naar een georganiseerde wandeltocht in je buurt. Dan leer je mensen kennen die dezelfde interesse hebben. En wie weet komt daar wel een leuk wandelgroepje uit voor.  Er zijn echt genoeg mogelijkheden om naar buiten te gaan en je stappen te maken. Alleen moet jij wel over de drempel stappen. Soms heb ik ook echt geen zin maar als ik dan denk aan wat het met mij doet, zijn alleen maar positieve dingen. En dan ga ik. Schoenen aan. Muziek in de oren. Deur open en gaan.

En wij als Crohnies kunnen niet zomaar de deur uitstappen, wij moeten ons voorbereiden. Eerst goed naar de wc gaan etc. Ik heb ook vaak genoeg de fout gemaakt dat ik dacht dat ik zo de deur uit kon stappen. En het ging best vaak goed hoor maar ik heb toch echt wel regelmatig mijn wandelronde moeten verkorten omdat ik aan het billenknijpen was om ervoor te zorgen dat ik niet in mijn broek stond te poepen. En wat is het dan verdomd fijn om mijn wc te zien. Mijn maat, mijn vriend door alle shit en ellende. Maar wat als je eerst probeert te meten hoeveel stappen je maakt op een dag. En dan jezelf uitdagen met minstens 1000 stappen meer. En dat eerst een week volhouden. En kijk dan eens hoe je lichaam reageert. Voor mij is het ook niet elke dag even makkelijk. Zo had ik van de week tijdens mijn lunchwandeling opeens een ontiegelijke pijnlijke steek in mijn onderbuik. Ik schreeuwde het net niet uit maar de mannen die met mij mee liepen, wisten gelijk dat het mis was. Dus even rusten. En naar een paar goed goed ademen halen (neus in, mond uit) verliet de pijn langzaam mijn lichaam en binnen een minuut kon ik weer wandelen. Op een iets langzamere tempo maar he ik ging wel door. Ik laat me niet zomaar tegenhouden. Wat ik probeer te zeggen: uitdagen mag maar als het pijn doet, zet de versnelling terug naar een tempo wat prettig voelt. Het gaat uiteindelijk niet om de snelheid maar om het goede gevoel wat je van wandelen krijgt. Het mentale stukje word gewoon beter en je lichaam word fitter en kan daarom beter omgaan met tegenslagen.

Mee eens!

Bedankt voor het lezen en mocht jij je wandelavonturen willen delen op Instagram, gebruik dan #wandelendoetjegoed

Liefs,

Tanya

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s