Mijzelf uitdagen, jij ook?

Sinds ik een GPS (Garmin ETrex 30x) in mijn bezit heb, ben ik op internet gaan zoeken naar leuke wandelroutes in de buurt en toen kwam ik deze tegen:

https://wandelvanuit.nl/wandelroute-oranjewoud-heerenveen/

Ik kom al jaren in het Oranjewoud bos en ik wist niet dat ik een ronde van 15 km kon wandelen. Ik bleef altijd steken op een kilometer of 6 ongeveer. Dus ik was heel benieuwd waar deze route langs ging. Deze wandeling heeft mij verbaasd. Echt verbaasd. Zo mooi. En ik voelde me een beetje stom aangezien ik al jaren hier kom om te wandelen maar dit gedeelte van het bos nog nooit had ontdekt. Zo mooi en zo rustig. En de paadjes zijn echt geweldig. Je wijkt vaak af van de normale paden en loopt soms meer op een “gemaakte pad door wandelaars” dus een lange broek is geen overbodige luxe.  Je begint bij hotel Tjaarda ( https://www.tjaarda.nl )waar je natuurlijk ook eerst kan genieten van een kopje koffie en daarna lekker wandelen om vervolgens weer een lunch te nuttigen want je begint en eindigt bij het hotel. Ook loop je langs het museum Belvedère( https://www.museumbelvedere.nl ). Wat ook de moeite waard is om naar binnen te gaan en ook hier kan je van een kopje koffie genieten. Voor de rest zijn er geen plekjes waar je iets kan drinken. Dus je word wel aangewezen op wat je in je rugzak hebt meegenomen. Ook loop je langs de Belvedère toren ( http://www.belvederetoren.nl )en mocht je het kunnen om zoveel trappen op te lopen, doe het. Je word getrakteerd op een mooi uitzicht. Camera meenemen is dus ook leuk. Maar je telefoon is ook voldoende hoor! En soms, helaas heb ik ze dit keer niet gezien maar je kan hertjes tegenkomen. Oranjewoud heeft vele paden, voor paarden, ATB rijders maar ook wandelaars en hardlopers zijn volop aanwezig.  Mocht je een hond hebben, neem die gezellig mee. Meestal mag die loslopen en als dat niet mag, word dit duidelijk aangegeven. Ik heb deze wandeling in een groepje van 4 personen gewandeld en dat was prima aangezien je vaak achter elkaar moet lopen en wij hebben er ongeveer 3,5 uur over gedaan. We zijn een paar keer gestopt voor drinken, eten en natuurlijk een plas pauze. Ja, er staan geen wc’s in het bos dus even achter een boom of bosje je behoefte doen. Dan is het toch wel fijn als het niet druk in het bos is, haha.

Ook heb ik een rondje gefietst. Ik heb op de site http://www.routeyou.com een eigen route uit gestippeld en op mijn GPS gezet. Als je mijn website geregeld lezen dan weten jullie dat ik regelmatig de sportieve fiets van mijn moeder pak. Ik probeer sterker te worden en meer conditie op te bouwen. En hoe goed mijn kleine rondjes gingen, ik wil meer. Ik wil niet uren lang blijven fietsen maar ik wil wel meer. Aan de hand van de site kon ik een leuke rondje uitstippelen en kon gelijk zien hoeveel kilometer ik zal maken. Het was een rondje van 16.5 km. Het leek mij echt heel veel en ik wist niet zeker of ik dit kon. Maar toen ik eenmaal bezig was, de GPS liet mij zien waar ik langs moest, was het makkelijker dan gedacht. Ik zat de volgende dag op de bank en dacht na over wat ik nog meer kan. Als dit al zo makkelijk gaat, ben ik toch al sterker dan ik dacht. Dus ik ben gelijk op de site een nieuwe route gaan maken en de volgende word dus ongeveer 20 km. Ja, ik ga niet gelijk grote sprongen maken qua afstand. Je kan beter kleine stapjes maken en goed voelen dan dat je halverwege er achterkomt dat je het niet kan en dan mag je naar huis bellen zodat iemand je kan ophalen. Nee, dat wil ik niet. Ik ben daar iets te trots voor. Dan maar kleine stapjes.

En misschien motiveert jou dat ook om jezelf een beetje uit te dagen. Wandel jij al elke dag 30 minuten? Daag jezelf uit om volgende week een hele week elke dag 5 minuten extra te wandelen. Stippel een route uit en zorg er altijd voor dat je ook weet waar je kan afsnijden als het toch niet zo goed gaat. Vooral voor de Crohnies zoals ik is dat toch best handig. Je hoeft niet zo hard te zijn voor jezelf. Jezelf uitdagen is goed maar lief zijn voor jezelf is ook heel belangrijk. En is ook nodig. Soms zijn we gewoon te hard voor onszelf. We willen allemaal perfect zijn. En helaas, met mijn ziekte, kan ik dat niet zijn. En dat is iets wat ik moet accepteren. Jezelf uit je comfort zone drukken/halen/slepen/dwingen/springen is niet verkeerd maar doe het niet te hard. Denk goed om jezelf want niemand anders zal het voor jou doen.

Bedankt voor het lezen en mocht jij je wandelavonturen willen delen op Instagram, gebruik dan #wandelendoetjegoed

Liefs,

Tanya

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s