Waarom buiten zijn zo gezond voor je is

Het schijnt de stress in je lichaam weg te halen. En dat merk ik ook heel vaak. Gewoon lekker in het bos wandelen of in een mooi gebied. Ver weg van alle schermen en stralingen en even niks aan je hoofd behalve de natuur. Op deze manier kan je ook lief voor jezelf zijn. Want het is gewoon goed voor. Open Google maar eens en zoek op “buiten zijn is gezond”. Dan word je overspoelt met redenen, wetenschappelijk onderzoeken etc etc. Er zijn zelfs boeken geschreven waarom je vaak naar buiten moet. Alleen al kijken naar de kleur groen kan je al vrolijk van worden, dan kan je al minder stress ervaren. Ook kan het je leven verlengen. En tegenwoordig lezen we veel over het verlengen van je leven. En als je alles moet geloven en volgen dan word je wel ouder dan 100 jaar. Nou, mij niet gezien. Ik leef liever een leuk leven. Dan drink ik een drankje, in het verleden stak ik ook nog wel eens een sigaret op. Ik bevind me elke dag in een omgeving met computers en de bijbehorende stralingen. Ik lach veel, huil ook veel. Ben vaak vrolijk, maar ook regelmatig boos. Emoties, ze horen bij het leven. En om eerlijk te zijn, dat maakt het leven ook leuk en interessant.  Zoals jullie vaker lezen, ben ik regelmatig in het bos te vinden voor een wandeling en soms zoek ik het bos op om gewoon te zitten en tot rust te komen. Soms alleen, soms samen met iemand. Maar waar ik ook echt van kan genieten is met mijn camera op pad te gaan. Niet alleen om foto’s te maken voor mijn website en instagram, ook omdat ik dan word gedwongen om anders te kijken. Als ik fotografeer dan kan ik met niks anders bezig zijn dan met het beeld, de omgeving, licht en alles wat ik op de foto wil hebben of wat ik duidelijk wil maken met 1 foto. Ook hier vind ik mijn rust in. Ik heb bijna altijd mijn camera bij me. Als dat niet zo is, voel ik me “naakt” of “niet compleet” want je weet maar nooit wanneer ik een mooi plaatje zie dat ik wil vastleggen.

Soms is het een lichtstraal, soms een dier, soms de natuur, soms ikzelf. Hierdoor ben ik bewuster geworden van mijzelf en ook heb ik hierdoor geleerd om meer positief naar mijzelf te kijken. In het begin was het confronterend maar ik leer mijzelf steeds meer te accepteren. En dat door een simpele camera. En nee, ik heb nooit een cursus gedaan. Ik pruts. Zo leg ik het ook altijd uit aan andere mensen. Ik pruts en hoop dat er iets moois uitkomt. Heerlijk, zo kan ik nooit op automatische piloot bezig zijn. Uit mijn hoofd, in het leven. Want dat vergeet ik nog wel eens. Dan ben ik zo vreselijk veel aan het nadenken dat ik vergeet te genieten van het leven. Daarnaast heb ik altijd een vangnet van foto’s om mijzelf weer goed te laten voelen. Want het is voor andere maar een foto maar voor mij zit er ook een gevoel bij. Als een foto goed gelukt is, ben ik oprecht blij. Je hoeft je buiten dus niet te vervelen. Er is buiten genoeg te doen, ook met beperkingen. Elke avond kleurt de lucht weer anders en je hoeft maar in je tuin of op je balkon te zitten om er van te kunnen genieten. Of op weg naar werk dat ik toch even snel de auto aan de kant zet om een foto te maken als ik iets moois ziet. Nee, niet naast de snelweg maar dan kies ik bijvoorbeeld voor de binnenwegen. Zo ook vanochtend. Het licht was perfect. En toen kon ik het niet laten om te stoppen. Dus statief uit de auto, camera installeren en gewoon doen. En dan moet ik altijd wel op de tijd letten, want het is mij al eens overkomen dat ik te laat op mijn werk was. Niet extreem maar wel te laat voor mijn doen. Maar goed, ik begin de dag dan wel goed en relaxed en als er minstens 1 foto is gelukt, dan hebben mijn collega’s en vrolijke collega in het team. En anders hebben ze pech. Nee grapje, maar ik kan me wel een beetje rot voelen. Dan baal ik gewoon. Dus dan maar na het werk weer een poging wagen.  En ook op die manier kan je even in de natuur zijn. Het is gewoon een rustmomentje die ik mijzelf gun. Even buiten zijn, even ademen en genieten, bezig zijn met iets anders. En dat raad ik iedereen aan.

Bedankt voor het lezen en mocht jij je wandelavonturen willen delen op Instagram, gebruik dan #wandelendoetjegoed of als je gewoon buiten bent geweest mag je deze hashtag ook gebruiken. Is alleen maar leuk om elkaars ervaringen te zien.

Liefs,

Tanya

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s