Bali 2016

Ik wou naar mijn ziekte periode heel graag naar het buitenland. Ik wou weg van alles en gewoon even genieten. Tijdens mijn ziekte periode zag ik regelmatig Bali voorbij komen op TV en was benieuwd, ik had het 1 en ander opgezocht en wist het gelijk: hier wil ik naartoe. Ik heb dit besproken met een vriendin en die wou ook mee. Dus sparen, idee uitwerken en wachten tot eindelijk de klote periode achter de rug was. In 2014 ergens in het najaar was het voorbij maar gelijk op reis gaan durfde ik niet aan. Pas in december 2015 de knoop doorgehakt, even de wereld deals van KLM afwachten die meestal in januari zijn, hebben we dan toch eindelijk een ticket geboekt. 3 weken Bali. In april 2016 was het zo ver. Maar wacht even, ik mocht niet zomaar vertrekken. Ik moest dit navragen bij mij dokter, kortom ik moest toestemming vragen, ik moest mijn bloed laten onderzoeken. En als dit goed was, mocht ik de rest in gang zetten. Mijn bloedwaarden waren goed, en ik mocht een afspraak maken bij de GGD voor vaccinaties. Omdat ik anti TNF medicatie krijg, was het niet gelijk zeker dat de vaccinaties zouden werken. Iedereen haalt vaccinaties voor een aantal jaar zodat je niet elke keer de prikken hoeft te halen. Helaas geldt dat niet voor mij. Uit bloedonderzoek bleek dat het vaccinatie als was weggewerkt door mijn medicatie en moest ik op het allerlaatste moment een nieuwe prik halen die 4 weken werking heeft. Oke, dat is anders maar vanaf nu weet ik dat en kan ik daar rekening mee houden in de toekomst. Mocht jij een mooie reis willen maken, bel even de GGD want zij weten precies wat je wel en niet mag en ook qua bestemming. Bali mag zolang ik in de bewoonde wereld bleef. Ik mocht dus niet de jungle in of naar het noorden van het eiland. Ook mocht ik niet naar de omliggende eilanden waar iedereen ook naartoe gaat. Jammer maar helaas, ik kan het risico niet lopen. Maar goed, dat mocht de pret niet drukken en uiteindelijk een hele mooie reis gemaakt en heel veel herinneringen gemaakt samen met een vriendin die ik al ken van de basisschool groep 1. Dat is toch best uniek wat wij samen hebben meegemaakt. Wat we daar allemaal hebben gedaan is leren golfsurfen van Ikut (spreek je uit als iekoet), we zijn bij de olifanten geweest, we hebben de apen geknuffeld in Monkey Forrest, we zijn bij het populaire strand Padang Padang geweest, we hebben een giftige slang gezien bij de tempel van Uluwatu, we zijn uitgescholden door een taxidriver, we hebben een lieve tourgide gehad die ons Ubud liet zien, met nieuwe vrienden uit Finland en Bali een geweldig feest gehad bij Old Man’s, we hebben de mooie zonsondergang gezien in Kuta, we zijn in de skybar geweest van Sky Garden waar we ook een dansje hebben gedaan, we zijn over markten gelopen, we hebben heerlijke Bintang’s gedronken en we hebben gewoon keihard genoten.

Want dat is wat je doet op een eiland zoals Bali. Het is een eiland dat je leuk vind of je haat het. Er zit geen middenweg. En ik vind het leuk. Toen wij er waren, was er nog veel in aanbouw wat ik nu allemaal terug zie op de foto’s van andere mensen die vakantie op Bali aan het vieren zijn. En ben ook wel lichtelijk blij dat het er toen nog allemaal niet was. Het moet niet allemaal zo toeristisch worden. Bijvoorbeeld in Kuta, daar loop je elke keer tegen een Mc Donalds aan of Burger King. Best wel zonde. Waarschijnlijk kunnen we nog wel vaker terug gaan naar Bali om alles te zien maar voor nu was het goed. We hebben gedaan wat we graag wouden doen en de laatste 2 nachten zijn we in Kuta gebleven, is vlakbij de airport en is gewoon handig. En toen zeiden mijn darmen dat het leuk was geweest. Het welbekende reizigersbuikloop was gaande. Dus ik werd gedwongen in het hotel te blijven en mijn bestie ging er lekker op uit. Dat vind ik wel minder aan reizen. Mijn darmen hielden het goed, ondanks het tijdsverschil en anders eten en opeens, de laatste 2 of 3 dagen moest ik in de buurt blijven van een wc. Gelukkig was er een wc bij het zwembad dus ik werd niet verplicht om op de kamer te blijven maar toch, je kan niet gaan en staan waar je wilt. Dat vind ik wel jammer. En ik keek op tegen de terugreis, als ik bijvoorbeeld een stoel krijg toegwezen in het midden van een rij van 3 of 4 stoelen. Ben altijd bang dat mensen er geen begrip voor kunnen opbrengen. Omdat ik dat graag wou omzeilen, heb ik gelijk bij in-checken aangegeven dat ik de ziekte van Crohn heb, en dat ik er momenteel veel last van heb en dat ik een stoel kon krijgen bij het gangpad en dichtbij een wc. Bij binnenkomst in het vliegtuig had ik een stoel bij het raam gekregen. Oke, dat is niet cool. Ik wachtte het eerst even af want misschien zat het vliegtuig niet vol en/of kon ik gewoon ruilen met iemand, maar mijn rij zat helemaal vol. Plan B, ik heb een stewardess aangesproken en mijn verhaal vertelt en ze begreep mij gelijk want een vriendin van haar heeft ook de ziekte. Fijn want dan hoef ik niet alles uit te leggen en ik kreeg een andere stoel toegewezen die nog wel vrij was. De vlucht naar Singapore ging dus prima. Maar in Singapore was het weer een ander verhaal want dit keer zat het vliegtuig wel vol. De stewardess die mij zo lief hielp was er ook op de vlucht naar Singapore dus ze had al gezegd dat ik haar gelijk mocht opzoeken zodat ze mij een stoel aan het gangpad kon geven en dichtbij de wc. Gelukkig was er een lieve meneer die wel met mij wou ruilen dus ik had een stoel bij het gangpad en 1 meter van de wc. Heel fijn. En ik kon rustig genieten van de vlucht en omdat de stress wegviel van de juiste zitplaats in het vliegtuig, waren mijn darmen ook een stuk rustiger. Kan ook  komen door de aantal diarreeremmers die ik voor de zekerheid had ingenomen. Dus mocht jij ooit willen gaar reizen naar een mooi land, check GGD (de site geeft ook veel informatie https://www.ggdreisvaccinaties.nl/heb-ik-een-vaccinatie-nodig ) check bij je dokter, mocht je niet de gewenste stoel krijgen in het vliegtuig die voor jou beter is kan je er dus gewoon om vragen, zorg dat je een brief van je dokter mee hebt waarin staat wat je hebt en welke medicatie je krijgt en met wie ze contact op moeten nemen, en denk vooral dat je moet genieten. Want dat is wel de bedoeling van je vakantie. Je hebt misschien vooraf veel  gedonder maar het is het allemaal waard. Oh ja, ik kreeg 4 maanden naar mijn reis nog even de rekening van alle bloedonderzoeken, of ik even ongeveer 500 euro kon betalen. Nou goed, de reis viel iets duurder uit dan gepland maar het was een verdomd mooie vakantie en was elke euro waard. Dus hier zijn nog een paar foto’s:

Ook heb ik mijn verjaardag gevierd, op Bali. Is toch wel leuk. Lekker in de warmte, op het strand met een koud biertje. Het is gewoon anders. Even weg van alle verplichtingen etc. Het was gewoon uniek. Heerlijk.

Dus ook met de ziekte van Crohn kan je nog steeds reizen, dat is prima te doen maar je hebt wel beperkingen maar focus je op de dingen die wel mogen. Want ik heb echt een ongelofelijke leuke tijd gehad en denk nog regelmatig terug aan deze tijd. Het gaat erom dat je het leuk hebt. Dus doe alles wat je wilt doen en geniet. Laat je niet tegenhouden.

Liefs,

Tanya

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s