Balans en goede keuzes

En een nieuwe werkweek dient zich bijna weer aan. Veel aan het denken geweest, veel dingen opgeschreven, veel dingen besproken. Natuurlijk heb ik ook de nodige sportieve dingen gedaan. Ik ben deze week 3 keer met de fiets naar het werk geweest. Vrijdag was ik even aan het twijfelen, mijn benen voelde te moe aan maar toen ik eenmaal dacht aan hoe fijn en prettig het is om te fietsen naar mijn werk, heb ik toch maar de fiets gepakt. Tuurlijk zijn de eerste paar 100 meters heftig maar daarna gaat het ook lekker. En wat ik het meest fijne aan fietsen naar mijn werk? De terugweg, en nee, niet omdat ik mijn werk niet leuk vind, ik vind mijn werk leuk. Maar gewoon om het feit dat als ik eenmaal thuis ben, mijn hoofd leeg is. En dat is zo fijn. Als ik de auto pak, dan lukt het niet om mijn hoofd leeg te maken en dat resulteert ook weer in heel erg moe zijn, slecht slapen etc. Ook begin ik dan slecht te eten, als ik me niet lekker voel, te druk, te onrustig dan ga ik slecht eten. Snoepjes, chips, koekjes. Noem ze maar op. En deze week heb ik ze bewust niet in huis gehaald. Ik ben nog steeds bezig met betere keuzes te maken op gebied van eten en ik moet eerlijk zeggen, dat gaat best goed. Meer fruit, minder koekjes. Hier en daar iets vaker sportief zijn, fietsen naar en van mijn werk, wandelen tijdens de lunchpauze. Het doet gewoon veel met mij. Op deze manier probeer ik een goede balans te vinden tussen werk en privé. Ik weet niet of jij hier ook mee bezig bent maar mocht je tips hebben, deels ze. Misschien kunnen we elkaar helpen.

Wat ik op een dag eet? Ik begin de dag met een kommetje alpro yoghurt. Ik heb het liefst de vanille smaak, daar doorheen gooi ik kleine stukjes walnoten en omdat ik echt wel een zoetekauw ben, gaat er ook een beetje honing overheen. Niet te veel want de alpro vanille is van zichzelf al aardig zoet, het hoeft dus niet maar ik vind het gewoon lekker. Op mijn werk neem ik rond 10.00 uur een stuk fruit. Zodra de lunchpauze zich aandient ga ik eerst lekker naar buiten om 30 minuten te wandelen. Even een frisse neus. Daarna pak ik mijn meegebracht broodjes of ik haal een salade in de kantine die ik achter mijn computer opeet. Rond een uurtje of 15.00 uur neem ik nog een stuk fruit en mocht ik die dag met de fiets zijn, neem ik rond 16.00 uur nog een Nākd reep, de chocolade variant. Heerlijk. Ergens tussen 17.30 uur en 18.00 uur eet ik warm, aardappelen met groente een een stukje vlees. En in de avond neem ik soms nog een paar olijven of soms helemaal niks als ik geen trek heb. Over de hele dag drink ik voldoende water en neem ook zo nu en dan een kopje thee. Het maken van goede keuzes gaat niet altijd goed maar zolang ik er steeds bewuster mee om ga, komt het van zelf. Zo werkt het leven toch meestal, als je iets wilt veranderen moet je het vaak genoeg doen tot het normaal is. Of het makkelijk is? Nee, absoluut niet. Maar als ik mij focus op het eindresultaat en geniet van de momenten dat het wel goed gaat, is dat wel een extra motivatie en is het haalbaar. En ik moet gewoon niet te hard voor mijzelf zijn.

Het kan niet altijd goed gaan en dat besef heb ik ook. Dan eet ik maar eens wat meer en ongezond, de volgende dag pak ik de gezonde keuzes wel weer op. Het leven moet wel leuk blijven. Waar ik nu wat meer mee bezig ben dat ik doordeweeks er iets meer op let, in het weekend laat ik de spreekwoordelijke teugels vieren. En weet je, ik voel mij hier echt heel goed bij. Ik hoef geen strak lichaam, ik wil me goed voelen. En dat lukt. Want dit is voor mij haalbaar. En mocht het niet meer haalbaar zijn, dan stuur ik aan op wat anders kan of moet om mijzelf gezond maar voornamelijk gelukkig te houden. Hard voor jezelf zijn is soms nodig maar hoeft echt niet altijd. En wees eerlijk naar jezelf wanneer het terecht is en wanneer niet. En wees een beetje aardig tegen jezelf. Zeg dit maar eens hardop: ik ben goed zoals ik ben. Loop naar de spiegel, kijk jezelf aan en zeg het nogmaals: ik ben goed zoals ik ben.

Bedankt voor het lezen en mocht jij je wandelavonturen willen delen op Instagram, gebruik dan #wandelendoetjegoed of als je liever fietst, gebruik dan #fietsendoetjegoed

Liefs,

Tanya

2 gedachten over “Balans en goede keuzes

  1. Hoi, ik ben de vrouw van een zojuist vastgesteld Crohn patiënt, mijn man. Ik heb veel steun aan je verhalen, vandaar dat ik je volg. Fijne dag vandaag!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s