Lief lichaam en hoopvol toekomst

Een dagje Groningen. Niet zomaar, nee ik moest even op het matje komen bij mijn dokter in het UMCG. Grapje, niet op het matje. Ik wou eigenlijk stoppen met mijn medicatie. Waarom? Omdat ik denk dat ik het wel zonder kan. Ik weet niet waarom maar blijkbaar was ik er klaar mee. Ik ben klaar met ziek zijn. Ik heb het nog steeds niet geaccepteerd, ik erken het niet. Ik vind het gewoonweg vervelend. Ik wil normaal zijn. Zoals ieder ander die alles kan doen en laten. Dat wil ik. Maar zodra ik aan zijn bureau zat, en hij vroeg hoe het met mij gaat en ik mijn verhaal doe werd het 1 en ander mij duidelijk. Ik ben in 2013 en 2014 te ziek geweest om te stoppen met medicatie. Ik krijg al het minimale en ik doe het juist heel goed. Ik ben goed bezig, mijn lichaam doet het goed, mijn darmen gedragen zich voorbeeldig. Op 1 klein zweertje na dan. Maar voor de rest gaat het super goed. Van elke dag pillen slikken, 1 keer in x aantal weken een spuit voor vitamine B12 krijgen en ook nog het infuus, naar uiteindelijk alleen het infuus.

Ja, ik doe het nu op 1 keer in de 8 weken het infuus. En als ik er op die manier naar kijk, doe ik het goed. Ben ik ook best trots op mijn lichaam. Het heeft hard moeten vechten en blijft vechten. Ik mag niet klagen als ik zie van welk punt ik kom. Naar echt heel ziek in een ziekenhuisbed naar fulltime werken waar iedereen op tegen was. Ik ben koppig. En ik werk mijzelf hierdoor vaak tegen en maak het zeker niet makkelijk maar ik kom er wel. Met vallen en opstaan. Huilen en lachen. Boos zijn en blij worden. Ik ken het allemaal. De onmacht. Je verslagen voelen. Geen uitweg meer zien. “Is dit nu mijn leven?” en nu “ik kan nog steeds best veel en daarom wil ik stoppen met medicatie”. Dom.  Want mijn buik is een soort van tikkende tijdbom. Dat als het te veel ruimte krijgt, gaat het doen wat het graag wil en dat is mij ziek maken. Me rot laten voelen. Mij pijn doen. Alles word kapot gemaakt waar ik keihard voor heb gewerkt en gevochten. En het is goed om te horen dat mijn dokter nu bezig is met het totale plaatje. Iets waar ik voorheen wel eens over struikelde. Ze gaat verder kijken. Mentaal, omgeving, persoonlijkheid, DNA, maatschappelijk, voeding  etc.

Dat vind ik juist fijn. Want hoe meer ze over mij weten, hoe beter ze het medicatie op mij kunnen afstellen. Ik krijg nu gewoon een algemeen iets. Oh, heb ik ooit wel eens verteld wat ik krijg? Volgens mij niet of ik weet het niet meer zeker maar het een anti-TNF medicijn. Het werkt maar het kan beter. En fijn dat ik zo’n dokter heb die wil innoveren.  Wil uitzoeken of het beter kan. Dat zijn patiënten nog minder last hebben. De ziekte mag aanwezig zijn maar niet de hoge toon in ons leven voeren.  Daar heb je natuurlijk informatie voor nodig. En ik ben bereid om daar bij te helpen. Ik wil fijn door het leven maar als ik daardoor ook andere mensen kan helpen, dan is dat juist een mooi iets. Een mooi en menselijke ontwikkeling. En zo hoort het ook. Onze maatschappij gaat steeds sneller en sneller en er word steeds meer gevraagd. Vandaag iets bestellen hadden we liever gister al in huis, toch? Maar we zijn daar nog niet voor gemaakt. Zelfs in de Aziatische landen komt de ziekte van Crohn steeds meer voor. En daar was alles toch zo op balans? De wereld veranderd, de wereld versnelt. Maar wanneer stopt dit nou eens? Moeten we dit wel willen? Maar dat zijn vragen die ik niet in mijn eentje kan beantwoorden en ik ga het niet eens proberen. Maar als de wereld  sneller word, hoe kan het dan dat ik het zo goed doe op zo weinig medicatie na zo’n ontiegelijke zware ziekte periode? Nou, dat is simpel. Simpel maar je moet het wel doen. En blijven volhouden!  Blijf bewegen. Ga naar buiten. Wandelen heeft mij echt geholpen. Het liefst in de natuur maar ook vaak gewoon in  een woonwijk. Maar ga naar buiten. Leg je telefoon even aan de kant. Of gebruik het alleen om muziek te luisteren maar ga geen appjes beantwoorden of facebook checken. Maak een paar foto’s en ruim dat ding weer op.

We zijn altijd bezig met schermen, stralingen en nog veel meer. Het is niet gezond, tuurlijk moeten we werken en je kan het niet vermijden maar kies er regelmatig voor om er afstand van te doen. Lekker naar buiten dus. Wat heb mij nog meer geholpen? Mijzelf blijven uitdagen. Niet gelijk bij de eerste tegenslag stoppen. Een marathonloper gaat ook niet gelijk vanuit zijn bed bedenken om 42 kilometer te gaan lopen zonder te trainen. Wil jij weer meer uren werken? Probeer eens eerst een uurtje in de week extra. En bouw het vanuit daar op. Zo zal je zien dat je sterker word. En dan komt de keywoord weer: Balans. Iets wat ik nog altijd heel moeilijk vind. Balans. Een gezonde balans tussen actief en inactief. Ik ben en blijf bezig om de balans te vinden en te houden maar soms lukt dat niet. Dan denk ik dat ik het heb gevonden en dan blijf ik het doen en dan opeens overvalt het mentale gedeelte mij weer. En dan doe ik toch meer of juist minder dan ik zou moeten. Dat blijft iets wat ik ontiegelijk moeilijk vind. Want wanneer heb je de juiste balans? Want soms moet je meer geven op je werk en schiet je privé leven er bij in. Maar als het andersom is, dan kan er consequenties volgen omdat we nou eenmaal in een snelle maatschappij werken.

En natuurlijk ook even langs de pepernoot winkel

Ik kan niet een balans voor je uitschrijven met “doe dit en je hebt je balans”. Nee, ik kan jullie alleen maar vertellen wat voor mij werkt en dit met veel enthousiasme met jullie delen. En hopelijk help ik er iemand mee. Maar houdt goed voor ogen dat de medische wereld er mee bezig is om ons alleen nog maar beter door het leven te krijgen, dat we onze ziekte min of meer kunnen vergeten. En daar hebben we geduld voor nodig. Geduld…  Dat is ook weer zo iets wat ik niet echt heb…

Bedankt voor het lezen en mocht jij je wandelavonturen willen delen op Instagram, gebruik dan #wandelendoetjegoed

Liefs,

Tanya

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s