Bewegen plus voordelen

De werkweek is inmiddels weer voorbij maar ik kan vertellen dat ik deze week toch echt wel heel sportief ben geweest. Jullie hebben woensdag gelezen dat ik in het weekend lekker bezig ben geweest en ik ben maandag gewoon doorgegaan met sportief zijn. Op de fiets richting mijn werk, is toch een ritje van minimaal 30 minuten, natuurlijk tussen de middag wandelen, en na de werkdag weer de fiets richting huis gepakt. En, hoe kan het ook anders, vroeg in slaap gevallen op de bank. Ik wou heel graag de film Harry Potter zien maar ik heb het niet eens gehaald tot de eerste reclame blok. Ik voel me lichtelijk een oud wijf maar he, ik ben wel actief geweest. Dinsdag de auto gepakt, na het werk even het bos in geweest en zag daar een hele mooie zonsondergang tussen de bomen door. En woensdag heb ik weer de fiets gepakt. En ik wil eigenlijk niet delen hoe ik mij die woensdagavond heb gevoelt maar ik doe het toch. Ook dit hoort erbij. Ik had last van mijn benen, niet normaal. Ze waren pijnlijk, het gevoel dat mijn benen echt bezig zijn geweest. Je ziet wel eens van die quotes voorbij komen over “legday” nou, ik weet nu hoe het voelt. Elke stap ging gewoon moeilijk en zwaar en was zeer pijnlijk. Ik heb toen spontaan besloten dat ik de rest van de week mijn fiets laat staan. Jezelf een beetje uitdagen is goed maar ik wil niet te ver gaan. Het moet wel goed voelen. En ik voel me prima bij deze keuze. Dus lekker in mijn bedje gaan liggen en mijn benen de welverdiende rust geven. Heerlijk.

Maar welke voordelen haal ik uit bewegen? Wat doet het allemaal voor mij en wat merk ik aan mijn darmen als ik het niet doe. Ik zal proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Maar mocht je iets niet snappen of je wilt iets meer weten, stuur gerust een  berichtje.  De onrust in mijn hoofd, mijn gedachtes. Laat ik hiermee beginnen. Ik kan soms gigantisch zitten malen over bepaalde dingen en dat is niet goed. Tuurlijk even nadenken is prima maar overdenken en daarna overdenken om vervolgens nog een keer alles over te denken is niet goed. Dat is iets wat ik heel goed kan en ik probeer hier van af te komen. Ik krijg hierdoor onrust in mijn hoofd, heb geen overzicht meer en soms weet ik niet eens meer wat ik aan het doen ben, letterlijk. En hiervoor gebruik ik dus bewegen, door te bewegen krijg ik weer ruimte in mijn hoofd en word ik weer rustig en tegenlijk moe op de juiste manier. Ook merk ik dat mijn darmen rustiger worden door te bewegen. Altijd maar stil zitten of bankhangen is niet goed. Het lichaam is gemaakt om te bewegen en daarom doe ik het ook. Ik merk gewoon als ik te lang stil zit, of lig, dat het niet helemaal lekker in mijn buik gaat. Krijg wat last van pijntjes want ja de drukpunten beginnen pijn te doen. Ik zit nooit kaarsrecht of zoals het hoort, nee rug krom en onderuitgezakt. Even bij mijn bureau weg of even een blokje om. Hoeft niet lang of ver, gewoon even bewegen. En natuurlijk dat mijn lichaam veranderd. Ik vreet nog steeds veel, ja vreet. Maar ik zie mijn lichaam wel veranderen. Het word hier en daar iets strakker, cellulitis word minder. Het is niet mijn reden om te gaan sporten maar het is wel een leuke bijkomstigheid. En zo moet je er ook naar kijken, wil je het volhouden. Doe het voor je plezier. Doe het omdat je hierdoor rust en ruimte in je hoofd krijgt. Of misschien heb jij een andere reden waarom bewegen zo goed is. Doe het en blijf het doen. Herinner jezelf aan het resultaat, het gevoel wat je er aan overhoudt. Dat is je win.

En luister naar je lichaam. Heb je rust nodig, neem het. Het je beweging nodig, doe het. Heb je zin om alles van je af te schrijven, pak je notitieboek. Heb je zin om creatief te zijn, wees creatief op welke manier dan ook. Ga iets doen. Ga iets doen waardoor het gevoel wat je niet prettig vind, los te laten. Gun jezelf die rust. Jij bent diegene die er mee rondloopt. Doe wat goed voor je is. Hierdoor ben je niet zwak of zie jij jezelf als een “mindere”. Als jij iets bij jezelf erkent wat je niet prettig vind en je denkt iets te kunnen gaan doen om jezelf weer beter te laten voelen, maakt jou juist een heel sterk persoon. Je bent jezelf aan het ophalen in plaats van neerhalen. Je ziet een probleem en je gaat het oplossen. Tuurlijk gaat dat samen met vallen en opstaan maar dat hoort nou eenmaal bij het leven. Zolang jij altijd maar tegen jezelf blijft zeggen dat het zo niet hoeft te zijn en dat jij altijd opzoek gaat naar iets waar jij weer blij van word. Mentale gezondheid is iets wat je serieus moet nemen, je moet er serieus aandacht aan besteden want je kan jezelf maken en breken door de gedachtes die jij door je hoofd laat gaan. Is het makkelijk? Nee, het is elke dag keihard werken maar begin eerst eens met iets kleins wat je elke dag kan doen. Bijvoorbeeld elke dag iets positiefs tegen jezelf zeggen of schrijf het op. Schrijf het op een post-it en plak het ergens waar je het regelmatig ziet. Ga iets doen waar jij blij van word en laat links liggen wat andere mensen er misschien van zouden kunnen denken. Doe iets voor jou, als investering. Maak jezelf gelukkig en de rest komt vanzelf.

Ik ben iemand die enthousiast kan worden van de kleuren in de lucht.

Bedankt voor het lezen en mocht jij je wandelavonturen willen delen op Instagram, gebruik dan #wandelendoetjegoed of pak jij liever de fiets, gebruik dan #fietsendoetjegoed

Liefs,

Tanya

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s