Beetje lui + 3 “wist je dat”-jes

Maandag, de dag dat ik weer lekker aan het werk mag. Op zondagavond had ik nog niet besloten of ik met de fiets of met de auto naar het werk wou maar de maandagochtend werd het mij toch wel snel duidelijk, ik ga met de auto. Ik had geen zin in de kou en ik voel mijn benen nog van de wandeling van die dag ervoor. Dus ik heb het wijze besluit genomen om lekker de auto te pakken. Maar wat ik nog meer over deze dag kan vertellen weet ik niet behalve gewerkt en natuurlijk een wandeling tijdens de lunchpauze. Niks meer, niks minder. Dinsdag eigenlijk precies hetzelfde. Ik heb weer besloten om de auto te pakken. Op de terugweg naar huis heb ik weer de B-weg gepakt om nog een paar mooie foto’s te maken met mijn telefoon. Ik vergeet steeds mijn camera mee te nemen…. Ik weet niet waar ik de laatste tijd last van heb maar ik vergeet weer veel. Ook ben ik opzoek naar een nieuwe lens voor mijn camera. Alles schiet ik met een kitlens die er standaard bij zit en ben nu echt wel toe aan iets anders. Een lens waar ik iets meer mee kan. Ik kan nog wel wat advies gebruiken dus als jij weet welke lens ik moet aanschaffen voor portret en landschap, hoor ik het super graag.  Ik heb de Canon 77D EOS. Misschien ook handig of leuk om te weten.  En nee, ik neem deze niet meer mee tijdens wandelingen want daar is ie echt te zwaar voor. Vandaar ook dat je vaak GoPro foto’s voorbij ziet komen, veel makkelijker en lichter. De foto’s zijn ook niet van slechte kwaliteit, trouwens. Dus wil jij je wandelingen vastleggen met iets anders dan je telefoon, GoPro is heel fijn.

Eigenlijk wou ik maandag niet uit bed…
Mooie zonsondergang…

Wat ik ook regelmatig hoor of de vraag die word gesteld “waar haal je toch altijd die motivatie vandaan?”.  Mijn antwoord is vrij simpel, misschien wel te simpel. Ik focus mij op het resultaat wat erna komt, en niet de resultaten qua lichaam maar mentaal. Mentaal gezond zijn is mijn grootste drijfveer. Ik wil dat als ik iets doe, dat het goed voor mij is. Dat het een toevoeging is op mijn mentale gezondheid. Wandelen helpt mij hierbij. Het beste werkt het om te wandelen in het bos maar dat is niet altijd mogelijk omdat het al vroeg donker is maar overdag, tijdens de lunch, zorgt er wel voor dat ik kan volhouden tot het weekend om dan weer een flinke wandeling in het bos te maken. En ja, tot nu toe sla ik het fietsen over maar ook dat helpt mee bij een goede mentale gezondheid. Dus als je het van die kant bekijkt, waarom zou je het dan niet doen? Ik weet dat de darmziektes gepaard gaan met mentale gezondheidsklachten. En misschien werkt dit niet voor jou hoor, het kan. Maar ik hoop dan wel dat je het op z’n minst een keertje probeert. Goed, genoeg overtuiging je kant op gegooid. Woensdag weer de auto gepakt, gelukkig dit keer tussen de middag lekker gewandeld met het zonnetje op mijn gezicht. Doet mij echt heel goed. Elke keer als het zonnetje zich laat zien, tijdens de herfst/winter periode, wil ik hier optimaal van genieten. Word mijn lichamelijke batterij weer opgeladen. Is de lach op mijn gezicht ietsje groter dan normaal. Ook een motivatie om lekker naar buiten te gaan. Maandag tot en met woensdag is meestal niks aan, ook niet leuk om iets over te vertellen. Meestal in het laatste gedeelte van de weekend en het weekend is het leukst.

Nog even genieten van de laatste zonnestralen van die dag…

Dus weet je wat, ik zoek gewoon even wat “wist je dat”-jes op over wandelen:

Spieren en botten:

Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Door botten regelmatig te belasten worden ze niet alleen sterker, wie veel loopt bouwt zelfs nieuwe botmassa op. Wandelen is ook goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten. Veel ouderen merken dat ze pijn hebben als ze hun gewrichten draaien, bijvoorbeeld bij het dansen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.

Ik heb nog nooit een bot gebroken dus daar kan ik niet over oordelen maar mijn spieren zijn wel sterker geworden. Mijn bovenbenen zijn aanzienlijk afgeslankt en daar is spier voor terug gekomen, ik verbaas mijzelf soms echt als ik mijn bovenbenen aanraak. Zijn dit echt mijn benen? Heel leuk om die verandering te zien.

Depressie:

Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens.

Ik wil niet zeggen dat ik depressief, want dat ben ik nu ook niet. Maar ik heb wel periodes gehad dat ik me bevond in zwaar donkere gedachtes. En omdat ik dankzij een vriendin geïntroduceerd ben in het wandelen, werd de donkere gedachtes steeds meer een lichtere gedachtes met veel kleur.  Ik ben overtuigd dat wandelen helpt bij depressieve gedachtes. Natuurlijk kan je niet wegwandelen maar het is een goede hulpmiddel.

Nachtrust:

Wandelen is ook goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert.

Hier ben ik ook van overtuigd. Als ik dagen heb dat ik niet naar buiten kan of te weinig, slaap ik aanzienlijk slechter of soms niet. Als ik in een heerlijk lange wandeling heb gemaakt, slaap ik die nacht als een roosje.

Goed, dat waren er 3 maar er zijn nog veel meer feitjes en voordelen, kijk meer eens op deze site waar ik de 3 bovenstaande vanaf heb geplukt:https://www.gezondheidsnet.nl/wandelen/daarom-is-wandelen-zo-gezond

Lekker fris neusje…

Bedankt voor het lezen en mocht jij je wandelavonturen willen delen op Instagram, gebruik dan #wandelendoetjegoed

Liefs,

Tanya

Een gedachte over “Beetje lui + 3 “wist je dat”-jes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s