Wat te doen..

Wat ik doe als ik me niet goed voel. Ja, ik maak er geen geheim van dat ik mij de laatste paar dagen niet goed heb gevoeld, dat ik thuis zat maar dat ik wel druk bezig ben geweest met het verzorgen van mijzelf om weer zo snel mogelijk beter te worden. Want ziek thuis zitten is gewoon niks aan. Sommige dingen zijn ook gewoon niks aan maar ziek thuis zitten is er 1 van. Dus hier komen de dingen aan die ik doe en ik deel ook nog een paar tips die ik gekregen heb en dit ik ook zeker een keertje ga proberen.

Het belangrijkste voor mij is bewegen. Als ik stil zit of lig word ik niet beter. Zo heb ik het altijd gevoelt en hoe beroerd ik ook ben of hoeveel pijn ik ook heb, ik moet bewegen. Daarmee krijg je de bloedsomloop weer op gang en ik ga me daardoor echt beter voelen, niet super of gelijk goed genoeg om weer aan het werk te kunnen maar wel beter. Dus van mijn luie reet af komen en naar buiten, al is het maar voor een paar minuten. Goed in en uit ademen en het hoeft som s maar een klein blokje om te zijn, ik voel me daarna echt goed. Het liefst wandel ik in het bos maar soms is dat gewoon niet mogelijk omdat ik niet sterk genoeg ben om de fiets of de auto richting het bos te pakken.

Daarnaast ben ik steeds vaker met meditatie bezig. Iets wat je een keertje moet proberen om het te ervaren en daardoor word ik rustiger. Altijd als ik ziek ben voel ik toch een bepaalde druk om weer zo snel mogelijk beter te worden want ik laat mijn werkteam in de steek. Het is niet zo maar dat gevoel heb ik altijd wel. Ik voel de druk ookal kunnen ze prima zonder mij het draaiende houden maar ik voel het. En nee, dit komt niet door mijn baas of teamgenoten maar het is een gevoel die ik bij mijzelf toe laat want iedereen word ziek en iedereen heeft ook recht om ziek te kunnen zijn. Ziek zijn hoort nou eenmaal bij het leven en dat moet je gewoon accepteren. Nu heb ik niet over het chronisch ziek zijn he, laat dat duidelijk zijn. Ook de chronische zieke mensen kunnen druk, stress, griep krijgen en zich minder voelen maar ik doe altijd wel mijn best om het te scheiden. Ik vraag mijzelf wel altijd af, is dit mijn ziekte of is dit de griep die heerst? Want mocht het de ziekte zijn en ik voel regelmatig dezelfde pijn of ongemak, bespreek ik dit wel met mijn dokter en hij zal mij een antwoord geven. Ookal heeft hij niet gelijk het antwoord, ik wil wel antwoord. En ik wil een oplossing. Zo kom je voor jezelf op en zo kom je misschien ook verder en worden misschien je ongemakken minder. Wie niet waagt, wie niet wint. Zo kan je het ook bekijken.

Ook pak ik mijn rust door een boek te lezen. Het is heerlijk om jezelf te verliezen in een goed boek. Vraag eens aan vrienden of zij een boek aanraden. Of ga naar de bieb of kijk eens op internet wat andere mensen vertellen over boeken. Kies eens een andere genre uit. Wat ik ook heerlijk vind om te doen is fotograferen. Dit kan ik natuurlijk combineren met wandelen maar dat lukt niet altijd. Als ik me niet goed voel kan ik maar 1 ding tegelijk en dan is wandelen en fotograferen niet een optie. Dus dan maar thuis in huis een paar foto’s maken. Ik heb een konijn die oh zo graag op de foto wil, niet he. Dus dan ga ik andere dingen fotograferen. Soms gooi ik de foto’s gelijk weg omdat het niks is en soms is iets leuk om te delen.

Of ik ga puzzelen. Momenteel ben ik helemaal van de legpuzzels. Ik kan er gefrustreerd en rustig van worden. Het is maar net hoe goed het gaat. Maar uiteindelijk is het altijd rustgevend want het dwingt je om kleiner te kijken. Niet naar het groter geheel maar naar de kleine details. Is wel een goede training voor in de maatschapij waar we nu in leven waar alles groot, groots en nog groter moet zijn. Maar als ik daar geen zin in heb pak ik mijn woordzoeker puzzelboekje erbij, vind ik net zo frustrerend en rustgevend als een legpuzzel. Ik hoef denk ik niet meer uit te leggen waarom?!

Maar ik kreeg van lieve lezers een paar andere tips zoals kleuren voor volwassenen, breien of haken, zingen, knutselen. Ik ga denk ik alles een keertje proberen. Zingen niet want dat talent heb ik nooit gekregen en ik wil niemand bloedende oren bezorgen want we hebben al genoeg andere zorgen aan ons lichaam dus die laat ik achterwege. En de grootste selfcare ding die ik met mijzelf heb afgesproken, als sinds ik ziek ben geworden in 2013, al ben ik nog zo ziek en doet alles nog zoveel pijn of ik wil het totaal niet.. BLIJF ETEN! Ziek zijn is topsport. En je lichaam heeft dan juist energie nodig want anders blijf je in de neerwaartse spiraal hangen. Dus nogmaals.. BLIJFT ETEN! Eet desnoods alleen de dingen die je echt lekker vind of waarvan je weet dat je er goed op reageert. Ookal spuug je het binnen een minuut er weer uit, blijf eten. Ookal zit je binnen een minuut weer op de wc, blijf eten. Zo krijgt je lichaam de energie om te herstellen en val je niet gelijk af als een gek. Dat is mijn geheim. Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt, zo niet, sorry.

Bedankt voor het lezen en mocht jij je wandelavonturen willen delen op Instagram, gebruik dan #wandelendoetjegoed

Liefs,

Tanya

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s